کارگاه آموزشی تفکر انتقادی و روش حل مساله
تاریخ برگزاری رویداد:
۱ آذر ۱۴۰۳
ساعت برگزاری رویداد:
۸:۵۰ ب٫ظ
محل برگزاری رویداد:
, تهران
طبق تعریف موسسه ی P21 که وظیفه ی ترسیم فریم وُرک یادگیری در قرن 21 را داراست، تفکر انتقادی ( Critical Thinking) یکی از چهار آیتم آموزش درست (Education) به حساب می آید.
2500 سال پیش سقراط شاید فکرش را هم نمی کرد که پیگیری هایش و سماجتش برای قبول نکردن سَرسَری یک موضوع یا پدیده بنای طرز تفکری را فراهم آورد که امروزه روز آن را تفکر انتقادی (Critical Thinking) می نامیم.
می گویند – حداقل آنچه افلاطون به ما گفته است – سقراط طور خاصی سوال می پرسید تا کشف کند دو عامل شفافیت و منطق را در صحبت های طرف مقابلش. استاد اهل کوتاه آمدن نبود؛ تا مشاهداتش را کامل نمی کرد، دلایل و حدسیات را نمی سنجید، مفاهیم اساسی مرتبط را آنالیز نمی کرد و نتایج و اثرات آن ایده را حتی در عمل پیش بینی نمی کرد دست بردار نبود.
در کارگاه تفکر انتقادی سفر زمان کردیم. دیدیم امروز چه کنیم تا نقادانه موضوعات مهم و تاثیر گذار در کار، تحصیل و زندگی مان را رصد کنیم. چگونه در انبوه تصمیمات مختلفی که هر روز باید بسازیم شان موفق عمل کنیم و خروجی های درجه یک داشته باشیم. بنیاد تفکر انتقادی 8 وجه آن را معرفی کرده است؛ در این کارگاه با تمامی آن ها آشنا شدیم و البته تمرین کردیم تک تک شان را.
سپس از تعریف تفکر انتقادی مدرن که چندی ست در سراسر جهان در جریان است رونمایی شد. هنر این نیست که سقراط و آنچه طرح ریزی کرد را نادیده بگیریم چون که قدیمی ست. هنر این است که آنچه او را زبانزد همه کرده به طور دقیق بشناسیم و فرمولش را در سبک زندگی مان به کار گیریم. آموختیم دقیق شویم و مو را از ماست بیرون بکشیم. آموختیم حواس مان را جمع کنیم و فوکس کنیم. آموختیم یک مساله را خوب آنالیز کنیم و خطا نرویم. آموختیم ایده ها و مشاورات بی نظیر بدهیم.
در کارگاه تفکر انتقادی، به تفکر تحلیلی نیز پرداختیم. این که اصولا تفکر تحلیلی (Analytical Thinking) چیست و چه منافات یا منافع مشترکی با تفکر انتقادی دارد از قسمت های هیجان انگیز رویدادمان بود:
برای حل مساله، به تفکر خلاقانه (Creative Thinking) نیز نیاز است. در این رویداد به تشریح تفاوت جز به جز تفکر انتقادی و تفکر خلاقانه پرداختیم و بررسی کردیم هر یک چه کمکی می توانند به ما در انتخاب روش حل مساله داشته باشند. تفکر جانبی (Lateral Thinking) زیر مجموعه ی تفکر خلاقانه قرار می گیرد.